PRP GYiK és PRP tudásbázis

Porcpótlás PRP saját vér injekcióval, valóban eredményes?

Tapasztaltunk és legjobb tudásunk alapján igen! A PRP saját vér terápia a kiterjedt nemzetközi és már bő évtizednyi hazai eredmények szerint is csökkenti a porckopásos panaszokat, akár több évre is. A megfelelő ortopédiai ellátásra optimalizált PRP eljárás, mint amilyen a Minilabor, javítja az ízületi folyadék állagát, ami segít az artrózisos porc regenerációjában. Az artrózis kezelésén túl a PRP eredményes íngyulladások, izom és sportsérülések, valamint a regeneratív sport-plasztika területén is.

Milyen jellegű beavatkozás a PRP?

A PRP minimális orvosi beavatkozással járó módszer. A helyreállító medicina és az ortho-biológiai terápiák körébe tartozik. Egyetlen PRP kezelés is eredményes lehet, különösen, ha a Minilaborral végzik el a kezelést.

Milyen hatása van a PRP-nek?

A PRP biológiailag aktív trombocita sűrítmény, amely ha azt erre megfelelően állították elő, növekedési faktorokban gazdag és tartalmaz vörösvérsejteket is: rPRP. Ezek együttes hatása regeneratív, gyulladás csökkentő és fájdalomcsillapító.

Milyen mellékhatása van a PRP-nek?

A PRP kezelések lényege, hogy saját vérünket juttatja vissza, mintegy “hozott-anyagból” dolgozik. Hozzáadott anyagot nem alkalmaz, a semleges és minimális (6-7ml) véralvadásgátló-t leszámítva. Ennek megfelelően nem kívánt mellékhatás kialakulása nem ismeretes. Átmeneti feszítő érzés létrejöhet a beadás helyén, de ez rövid időn belül megszűnik. A tűszúrások (vérvételi és a visszaadási pont) kockázata minimális, erről a szakorvos adhat tájékoztatást.

Hol kaphatok PRP Minilabor kezelést

Kezelésért forduljon a fő-oldalunkon felsorolt rendelőkhöz. Máshova nem kell menni, a kezelés (vérvétel és a PRP beadása) ott helyben történik, mindennek egy óra az időigénye.

Honnan tudhatom, hogy biztosan a Minilabor PRP kezelést kapom?

Fő-oldalunkon felsorolt rendelőkben teljesen megbízhat, csak megfelelő eszközökkel dolgoznak.

EGYETELEN kezelésből kínálják a várható javulást; ennek megismétlése egy éven belül fel sem merül.

Sorszámozott ellenőrző kártyát kap, amire felragasztják a felhasznált streril orvostechnikai eszköz gyári címkéjének egy eredeti példányát. Ezen a termék kódja 800-675A, a LOT szám egyedileg változik.

Alkalmas a PRP eljárás az ízületi protézis műtét kiváltására?

Röviden: nem.

Hosszabban: semmi sincs egészen úgy, tehát a protézis megelőzésére kiváló lehet.

A PRP nem váltja ki a protézisműtétet, ellenben a megfelelő időben, azaz az első panaszok jelentkezését követően lehetőség szerint számottevő késedelem nélkül alkalmazva sok évvel is kitolhatja a protézis műtét szükségességét, köszönhetően a növekedési faktorok regeneratív hatásának. Közvetlenül protézis műtét helyett nem javasoljuk, ugyanakkor egy hosszabb várólistás helyzetben a fájdalom csökkentésére és a mozgástartomány átmeneti növelésére szóba jöhet a PRP; ezt természetesen a kezelőorvossal kell egyeztetni, valamit a kezeléssel szemben felállított elvárásokat is ennek megfelelően kell kialakítani.

Mi a különbség a PRP saját vér ízületi injekció és a hialuronsav injekció között?

A hialuronsav injekció is nagyon hatásos az ízületi folyadék állagának, kenési funkciójának javítására, ugyanakkor az egy passzív anyag, így nem tartalmaz biológiailag aktív elemeket szemben a PRP-vel, ami számos növekedési faktort tartalmaz, ahogy azt fő oldalunkon leírjuk.

Van-e korhatár a PRP kezelések esetében?

Megfigyelés, hogy 62 éves kor alatt a regeneráció intenzívebb. Egyéb tekintetben nincs.

Miben jobb a Minilaborral előállított rPRP a többi más rendelőkben kínált PRP-nél?

Röviden: a hatékonyságában. Ennek elvitathatatlan mértékegysége, hogy mennyi kezelést kell igénybe venni (és kifizetni!) a gyógyuláshoz-javuláshoz; a klinikai, azaz tényleges napi gyakorlatban történő gyógyítási alkalmazásra kidolgozott Minilaborral mindenkor EGYETLEN kezelés eredményes. A más módon, legyen az a Minilaborhoz hasonló, steril, gyári cél-készlet (kevés, de ilyen is van) vagy egyéb a hazai rendelőkben elterjedt barkács (szép és igen kiválóan megtévesztő szóval: még a jó esetben laboratórium) eljárások, ha nem is hatástalanok, de a az alkalmazásuk 2-3-4 alkalmas kezelés sorozatot igényel és a kimenetele, azaz az eredmény akkor is kérdéses.

Mi a helyzet a szabályozással, akkor most szabad vagy nem szabad PRP-t alkalmazni a gyógyításban?

A PRP körül több körben is volt félreértés: előbb sportolóknál, nemzetközi szinten a dopping ellenőrzésért illetékes WADA szervezet engedte majd tiltotta, majd végül bejelentési kötelezettség mellett ismét engedte és jelenleg is engedi sportolók esetében a PRP kezeléseket. Tehát szabad, nem minősül doppingnak.

Hazánkban is kialakult némi zavar, hosszú évek eredményes kezeléseit figyelmen kívül hagyva volt pár év amikor hirtelen nem engedte alkalmazni egy minisztériumi körlevél. Utóbb ez is felülbírálásra került és a PRP alkalmazása innen szakterületenként az orvos-szakmai-kollégiumok hatáskörébe tevődött át. Az Ortopéd Szakmai Kollégium határozata alapján csak gyári módon, tehát ipari, standardizált és ellenőrzött minőségben előállított eszközökkel lehet PRP kezeléseket végezni, amelyek egyedileg sterilizáltak és nagyon fontos; egyedi gyártási LOT azonosítóval kerülnek forgalomba, tehát a felhasználás követhető visszamenőlegesen. Ilyen a Minilabor is, azzal, hogy ezen felül egyedileg sorszámozott ellenőrzőkártyát kap minden Minilabor páciens, így különböztetve meg a Minilabor eljárást minden egyéb magát PRP-nek nevező bármitől.

A Minilabor PRP tényleg egyetlen kezelés? Máshol ugyanez ez három-négy beadással is jár.

Igen, ez egy technológiai kérdés is. A Minilabor azon túl, hogy az ortopédiai ellátásra lett optimalizálva, a vele előállított PRP sűrűsége és összetételének pontossága jelenleg meghaladja más PRP eljárásokét. Így a gyógyulási folyamatokat EGYETLEN beadásból éri el, a további ismételgetés felesleges lenne. Az eljárás a későbbiekben, tehát egy éven túl megismételhető annak érdekében, hogy akkor egy további, újabb panaszmentes időszakot biztosítson.

Mindenki kaphat PRP kezelést? Van kizáró kórkép?

Jellemzően mindenki kaphat, alig akad olyan betegség ami kizárja a PRP kezelést. Ilyenek bizonyos vérképzőszervi rendellenességek, súlyos véralvadási zavarok. Szerencsére kevés ilyen van. Minden kérdéses esetben szakorvossal érdemes egyeztetni, ahogy természetesen maga a PRP kezelés is csak szakorvosi véleményre és szakorvosi beavatkozás által valósul meg végül.

A közelmúltban kaptam ízületbe hialuronsav injekciót (vagy többet), kaphatok- e PRP kezelést?

Nem kizáró, de érdemes egy bő fél évet várni, mert a hialuron injekciós kezelés hatásának felépülése elhúzódhat. Van akinél rövid pár nap és van akinél csak hetekkel később érezhető javulás.

Évekkel ezelőtt kaptam PRP kezelést, akkor eredményes volt, kaphatok- e ismét?

Röviden: igen.

Térdízületbe kaptam PRP injekciót, mikor érzem a hatást?

Térdízület esetén a legtöbb Minilabor PRP-vel kezelt páciens rövid pár nap múlva a panaszok enyhüléséről számol be. Megjegyzés: térdben, bár jellemzően ritkán, de az első pár napban duzzanat, feszítő érzés előfordulhat. Ha ez tartósan fennállna keresse kezelőorvosát.

Csípőízületembe kaptam PRP injekciót egy nappal ezelőtt, most feszítően fáj. Ez normális?

Igen, a csípő beszűkülése okán a beadást követő első pár nap során, egyes pácienseknél feszítő, kellemetlen, esetenként fájdalmas érzés keletkezhet. Ez pár nap elteltével megszűnik. Kérdés esetén mindenképpen forduljon a kezelőorvosához.

Ízületbe kaptam PRP injekciót, meddig tart a hatása?

A Minilaborral történt PRP injekciós kezelés, amely minden esetben EGYETLEN beavatkozás, akár térd, csípő, váll vagy egyéb ízületbe jellemzően több év panaszmentességet biztosít, általában még a súlyosabb esetekben is.

Teniszkönyök betegségemre kaptam PRP saját vér injekciót. Mit kell tudnom az utókezelésről?

Ahogy a kezdőlapunkon is írunk erről, számottevő különbség van az ízületi kezelések és az íngyulladások; tehát teniszkönyök, golfkönyök, Achilles ín és talpi kötőszövet gyulladások PRP-vel történő utó-kezelése között. Ez utóbbiak mindegyike jelentős idejű pihentetést, tehermentesítést igényel a beadást követően: kezdetben legalább 5-8 nap, teljes tehermentesítés: kar felkötve, alsó végtagi kezelés esetén pedig mankózás! Ezt követően még mintegy bő hónapon át is csak fokozatos terheléssel szabad élni, minden ellenkező esetben a kezelés hatástalanná válik. Ez akkor is igaz, ha közben a fájdalom már megszűnt, ami megvezető módon pár nap elteltével jellemzően be is következik. Ilyenkor a háttérben a regeneráció még javában folyamatban van, ezt ne törjük meg korai terheléssel. Ugyanakkor, amennyiben a kezdeti, szigorú tehermentesítést betartjuk akkor maradandó gyógyulással számolhatunk az íngyulladások PRP-vel törétnő kezelése során is.

Elképzelhető, hogy a PRP injekció hatástalan?

Röviden: megfelelő indikáció esetén nehezen.

Szervezetünk természetesen és közismerten nem egyformán reagál akár a legegyszerűbb fájdalomcsillapítóra sem,- de nagyon kevés olyan páciensről tudunk, akinek teljesen hatástalan lett volna a PRP injekciós kezelés. Közvetlen hazai tapasztalatunk is immár több ezres számban mérhető és szerencsére csak elvétve is alig tudunk-hallunk teljesen eredménytelen kezelésről. Sokkal több sikeres, eredményes és elégedett esetenként évek múlva a kezelést újra kérő, visszatérő esetről-páciensről! A megfelelő betegkiválasztás és az esetenként, egyedileg a kezeléstől elvárható eredmény a kezelőorvos és a páciens közös feladata az előzetes kivizsgálás során.

Csontritkulást állapítottak meg az esetemben, használ-e a PRP kezelés?

Nem.

Az ár egy kezelésre vonatkozik?

Az ár egy kibontott steril gyári szerelékre vonatkozik amellyel 54ml vér vehető le és ez mintegy, de nem több mint 8ml PRP sűrítményt állít elő. Egyedileg dönthető el, hogy ez a mennyiség felhasználható-e esetleg két ízület egyidejű kezelésére vagy inkább csak egybe adható be. A levett vér nem kerülhet hosszabb távon tárolásra, ill. a szerelékek egyszer használatosak, tehát egy esetleges következő eljárás során újat kell kibontani és ennek megfelelően sajnos ki is fizetni.

Fedezi a TB a PRP kezelés költségét?

Nem.

A PRP őssejt terápia?

Nem.

PRP kezelésem volt, kaphatok COVID19 oltást?

Igen.

COVID19 oltást kaptam (1,2,3 adagot) kaphatok PRP kezelést?

Igen.

Hol olvashatok a PRP eljárásról eredetiben?

Az eljárást eredetileg dr. Alan Mishra dolgozta ki az Egyesül Államokban,

itt lehet olvasni: Stanford Health Care

Milyen egyéb területeken alkalmazzák a PRP sajátvér eljárást a gyógyításban?

TB-re vagy aktuálisabban OEP támogatással kaphatok-e PRP kezelést?