PRP GYiK

Porcpótlás PRP saját vér injekcióval, valóban eredményes?

Igen, immár évtizedes hazai tapasztalattal is rendelkezünk, a nemzetközi eredményeken túlmenően; a PRP saját vér terápia eredményesen csökkenti a porckopásos panaszokat, esetenként több év időtartamra is. A megfelelő, ortopédiai ellátásra optimalizált PRP eljárás, amilyen a Minilabor is feljavítja az ízületi folyadék állagát, ezzel serkentve a kopott, artrózisos porc regenerációját.

Alkalmas a PRP eljárás az ízületi protézis műtét kiváltására?

Röviden: nem, és ez ne is tévesszen meg senkit. Hosszabban: azért mégis. A PRP nem váltja ki a protézisműtétet, ellenben megfelelő időben, azaz az első panaszok jelentkezését követően alkalmazva sok évvel is kitolhatja a protézis műtét szükségességét, köszönhetően a növekedési faktorok hatásának.

Mi a különbség a PRP saját vér ízületi injekció és a hialuronsav injekció között?

A hialuronsav injekció is nagyon hatásos az ízületi folyadék állagának, kenési funkciójának javítására, ugyanakkor az egy passzív anyag, így nem tartalmaz biológiailag aktív elemeket szemben a PRP-vel, ami számos növekedési faktort tartalmaz, ahogy azt fő oldalunkon leírjuk.

Van-e korhatár a PRP kezelések esetében?

Megfigyelés, hogy 62 éves kor alatt a regeneráció intenzívebb. Egyéb tekintetben nincs.

Miben jobb a Minilaborral előállított PRP a többi más rendelőkben kínált PRP-nél?

Röviden: a hatékonyságában. Ennek elvitathatatlan mértékegysége, hogy mennyi kezelést kell igénybe venni (és kifizetni!) a gyógyuláshoz-javuláshoz; a Minilaborral mindenkor EGYETLEN kezelés eredményes. A más módon, legyen az a Minilaborhoz hasonló, steril, gyári cél-készlet (kevés, de ilyen is van) vagy egyéb a hazai rendelőkben elterjedt barkács (szép és igen kiválóan megtévesztő szóval: még a jó esetben laboratórium) eljárások, ha nem is hatástalanok, de a az alkalmazásuk 2-3-4 alkalmas kezelés sorozatot igényel és a kimenete, azaz az eredmény akkor is kérdéses.

Mi a helyzet a szabályozással, akkor most szabad vagy nem szabad PRP-t alkalmazni a gyógyításban?

A PRP körül több körben is volt félreértés: előbb nemzetközi szinten a WADA engedte majd tiltotta, majd végül bejelentési kötelezettség mellett ismét engedte és jelenleg is engedi sportolók esetében a PRP kezeléseket. Tehát szabad, nem minősül doppingnak.

Hazánkban is kialakult némi kavar, hosszú évek eredményes kezeléseit figyelmen kívül hagyva volt pár év amikor hirtelen nem engedte egy minisztériumi körlevél. Majd ez is felülbírálásra került és az alkalmazása innen az orvos-szakmai-kollégiumok hatáskörébe tevődött át. Az Ortopéd Szakmai Kollégium határozata alapján csak gyári módon, tehát ipari, standardizált és ellenőrzött minőségben előállított eszközökkel lehet PRP kezeléseket végezni, amelyek egyedileg sterilizáltak és nagyon fontos; egyedi gyártási LOT azonosítóval kerülnek forgalomba, tehát a felhasználás követhető visszamenőlegesen. Ilyen a Minilabor is, azzal, hogy ezen felül egyedileg sorszámozott ellenőrzőkártyát kap minden Minilabor páciens, így különböztetve meg a Minilabor eljárást minden egyéb magát PRP-nek nevező bármitől.

A Minilabor PRP tényleg egyetlen kezelés? Máshol ugyanez ez három-négy beadással is jár.

Igen, ez egy technológiai kérdés is. A Minilabor azon túl, hogy az ortopédiai ellátásra lett optimalizálva, a vele előállított PRP sűrűsége meghaladja más PRP eljárásokét, a gyógyulási folyamatokat EGYETLEN beadásból éri el, a további ismételgetés felesleges lenne. Az eljárás a későbbiekben, tehát egy éven túl megismételhető annak érdekében, hogy akkor egy további, újabb panaszmentes időszakot biztosítson.